De water- en energiebesparend douchekraan
22 mei 2024
Wie kent het niet: je wil een warme douche nemen en draait de kraan open. Het water is nog koud. In plaats van meteen onder de straal te stappen, wacht je. Voorzichtig voel je of de waterstraal al een aangename temperatuur heeft en voor je het weet ben je een minuut verder voordat je daadwerkelijk de douche onder kunt stappen.
“We beseffen ons eigenlijk niet hoeveel water en energie daarmee verloren gaan,” volgens Philippe Bijnens, oprichter van Heau. “Maar liefst 4000 liter per persoon per jaar.” Met moderne technologie bedacht hij met zijn compagnon een oplossing: een douchekraan die de warmte van de vorige douchebeurt opslaat, zodat de volgende keer direct de gewenste temperatuur uit de kraan komt.
De eerste versie
In DreamHûs testten zij hun eerste prototype: een grote bak in de douche, waarmee ze de gebruikerspatronen, in combinatie met de werking van het systeem monitorden. Maar ook hoe de temperatuur over tijd daalt en bij gebruik weer opwarmt. Een testopstelling, puur om de technologie te testen. En het ging zeker nog niet om het uiterlijke vertoon, volgens Philippe: “Het was eigenlijk pure chaos, die bak. Er waren zoveel leidingen door elkaar, waardoor het onoverzichtelijk werd. En eerlijk is eerlijk, de versie die op The Green Village stond was ook erg lelijk.”
De volgende stap
De volgende uitvoering moest dus in een heel ander systeem, vertelt Philippe: “We hadden wel nagedacht over een modulaire indeling. De onderdelen die niet werkten, konden we daarom makkelijk vervangen. Maar het moest efficiënter, zodat het systeem kleiner werd en ook makkelijker te installeren. Daarom hebben we geïnvesteerd in elementen op maat. Hiermee hebben we veel intern getest, buiten DreamHûs. De bewonersfeedback is heel waardevol, maar in sommige gevallen was het niet zo handig om te testen met echte gebruikers. Je kunt bijvoorbeeld niet zomaar twee weken de douche uitzetten om te testen hoe het systeem daarop reageert. Na die aanpassingen is er een nieuwe variant gekomen, waarbij ook rekening is gehouden met de wensen van de bewoners over de waterdruk. Die is in Nederland anders dan in België, waardoor het systeem anders werkt. Daar hadden we in het begin nog niet zoveel oog voor.”
Vliegende start door DreamHûs en The Green Village
De mannen uit België kijken terug op de voordelen die de samenwerking met DreamHûs op The Green Village heeft geboden: “We waren ook op zoek naar samenwerkingen, bijvoorbeeld voor de onderdelen die we op maat moesten laten maken. Als startup is het best lastig om een samenwerking op te starten, want die andere partij weet natuurlijk ook niet hoe jouw bedrijf het gaat doen. Maar dat we konden zeggen dat we bij TU Delft testen, dat was een grote meerwaarde. Het opent deuren.
We zijn door de NPO uitgenodigd voor het programma Het grote groene idee. En we hebben we dit jaar de iF-Design award gewonnen, een prestigieuze prijs in Duitsland.”
Ook het netwerk van The Green Village binnen de TU Delft heeft de startup geholpen: “We hebben samengewerkt met studenten van TU Delft en de Erasmus Universiteit Rotterdam van de minor standaardisatie. Zij hebben uitgezocht waar we mogelijk tegenaan kunnen lopen, en aan welke specificaties we moeten voldoen voor de Nederlandse markt. Ons product is ‘maar’ een kraan, maar er zit natuurlijk veel achter. Stel je valt in de douche, dan moet je je kunnen vastgrijpen zonder dat je de kraan meteen van de muur trekt. De minorstudenten hebben bijvoorbeeld berekend hoeveel kracht de douche moet kunnen weerstaan, om zo’n val aan te kunnen. Dat was voor ons heel nuttig.”
En nu verder
De test bij The Green Village is inmiddels afgerond, maar de mannen van Heau hebben niet stilgezeten. Philippe: “We gaan dit jaar onze eerste kranen verkopen, dus we zijn bezig met de voorbereidingen voor de productie van die kranen. Een partij test of ons product aan de regels voldoet, voor de certificering. En we werken samen met bedrijven die onderdelen leveren voor de kranen. We willen niet dat de onderdelen uit China moeten komen, maar dat het een innovatie van de streek blijft.”
Op lange termijn zien ze genoeg kansen voor hun innovatie: “We willen inbouwkranen gaan produceren, met de kraan en technologie in de muur. En we zien kansen binnen de zorgsector. In ziekenhuizen zijn vaak systemen die warm water in een lus rondpompen. Maar dat gebruikt veel energie en is erg duur. Dus wie weet is dat iets voor ons in de toekomst.”
Meer weten over Heau? Bekijk hun website.